Šrucha

7. listopad 2024 | 13.10 |
blog › 
Šrucha

 Šrucha jako okurky

Šrucha býval plevel.  Dnes ji pěstujeme jako bylinku.  Jednoletá bylina. Je to šťavnatá rostlina, která nemá žádnou vlastní chuť.

takže s radostí přijme chuť Vašich oblíbených okurek.  

Na 6 skleniček

  • 500 g šruchových výhonků
  • 1 polévková lžíce hořčičného semínka
  • další koření dle možností – bobkový list, kuličky černého pepře...
  • 250 ml 8% octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžička soli

Postup

  • Šruchu sklízejte na konci června, ještě před kvetením. Květy jsou malé a skoro nejsou vidět, takže si nemusíte všimnout, že už je rostlina "stará”.
  • Pracujte nůžkami – ostříhejte tuhé přízemní části. Stonky klidně nechejte ve větších kusech, více pak připomínají okurky. Dobře omyjte. Šrucha roste na zemi a může být od hlíny.
  • "Zeleninu” naplňte do skleniček a přidejte koření.
  • Vodu uveďte do varu, přidejte sůl a ocet. Nálev nalijte do sklenic, pečlivě zavíčkujte a sterilizujte běžným způsobem 20 minut při 70 oC nebo v myčce na intenzivní program.
  • V zimě se hodí do všech variací na bramborový salát, do španělských ptáčků, na chleba se sádlem.... Prostě všude, kde byste použili okurky.

Zpět na hlavní stranu blogu